Koninklijke Hondenschool voor alle rassen Deinze Waak En Zie

Vóór U beslist een hond te nemen

Deel 1 : Enkele vragen over uzelf

Deel 2 : Keuzes die u moet maken

Deel 3 : Tot slot

Deel 1 : Enkele vragen over uzelf

De beslissing een hond te nemen is er een waarover u goed moet nadenken. Zeker als u nog nooit een hond hebt gehad, moet u een aantal zaken heel goed overwegen. Weet u bijvoorbeeld wat het houden van een hond inhoudt ? Kunt u de hond wel bieden wat hij nodig heeft  ?

 

Maar ook als u al wel een hond hebt gehad, is het goed iedere keer alles weer opnieuw op een rij te zetten voordat u een definitieve beslissing neemt. Misschien zijn uw omstandigheden sinds de aanschaf van uw vorige hond erg veranderd, of wilt u geen herhaling van de problemen die u met uw huidige hond hebt gehad, hoe gek u inmiddels ook op hem bent.

Waarom wilt u een hond ?


Moet een hond alles begrijpen wat u hem vertelt, aan kraantjes draaien, en hulp gaan halen als u in nood verkeert ? Moet hij al die dingen kunnen die honden in de film presteren ?


Nu is het zo dat dergelijke filmhonden altijd door meerdere honden worden "gespeeld", waarbij ieder van die honden zijn eigen specialisme en kunstjes heeft, waaraan uren training zijn besteed. Buiten het zichtsveld van de camera staat de trainer tijdens de opnamen de hond commando's  te geven om hem tot zijn "spontane" reddingsacties of schattige truukjes aan te zetten. Een echte hond wordt nooit zoals Lassie, Benji, Commissaris Rex of een 101-Dalmatiër ! Deze honden bestaan alleen in de fantasie van filmmakers.

Wilt u een hond voor de gezelligheid, kameraadschap, om lekker mee te gaan wandelen of rennen, om hondensport mee te doen ?


Prachtig ! Realiseer u wel dat uw omstandigheden geschikt moeten zijn voor een hond. U moet genoeg tijd aan uw hond kunnen besteden, voldoende ruimte voor hem hebben, en enige ervaring in het opvoeden van honden hebben of - via cursussen - opdoen. Bovendien moet uw hond geschikt zijn voor uw omstandigheden : zijn grootte, het soort vacht, zijn mate van activiteit en (eigenlijk het belangrijkste) zijn karakter moeten bij u en uw omstandigheden passen.

Verder is een hond een levend dier : zelfs een perfect opgevoede hond is geen robot die u uit kunt zetten als u het wilt. Het blijft een dier met een eigen wil en initiatieven, soms ongewenst en op de slechtst denkbare momenten ! Voor de meeste hondeneigenaren vormt dit juist een deel van de charme van een hond.

  Boven

Wil iedereen in het gezin een hond  ?

 

Als het vooral uw kinderen zijn die een hond willen, moet u zich realiseren dat maar weinig kinderen de verzorging van een hond lang volhouden. Het hangt van hun leeftijd, verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen af. Meestal komt de hoofdmoot van de verzorging en het uitlaten uiteindelijk op degene neer die in het gezin de meeste zorgtaken op zich neemt. Het is absoluut noodzakelijk dat die persoon volledig achter de aanschaf staat.

 

Maar ook als iemand anders in het gezin eigenlijk geen hond wil, kunnen er problemen ontstaan : de hond is een sociaal dier dat niet lekker in zijn vel zit als iemand hem niet als gezinslid (lees: roedelgenoot) accepteert.

 

Verder moet u voor uzelf bepalen waaraan een hond voor u moet voldoen. Moet hij bijvoorbeeld met kinderen, katten, andere honden overweg kunnen ? Moet hij alleen kunnen zijn ? Moet hij moeiteloos met veel bezoek om kunnen gaan ? Afhankelijk van zijn aanleg (ras of type hond), socialisatie en opvoeding (uw verantwoordelijkheid) heeft de ene hond hier meer moeite mee dan de andere.

 

Hoeveel tijd hebt u voor een hond ?

 

Alles bij elkaar geteld kost een hond normaal gesproken al behoorlijk wat tijd : uitlaten, (vacht)verzorging, aandacht, spelen en onderhoud van de opvoeding. Voor een pup komt daar nog heel wat bij : zindelijk maken, socialiseren, het intensiefste deel van het opvoeden en trainen... Bedenk wel, dit gaat de hele dag - en ook 's nachts – door !

 

Al met al is het daardoor in de praktijk erg moeilijk om een gezin met kleine kinderen of zelfs een drukke part-time baan met de opvoeding van een jonge pup te combineren.

 Boven

Hoe bent u gehuisvest ?

 

De grootste beperking voor het houden van een hond is vaak niet zozeer het formaat van uw woning. Het is veel meer van belang dat er in uw omgeving ruimte is waar u uw hond veilig kunt en mag loslaten en dat u daar ook de tijd en moeite voor neemt. Als u iets dergelijks niet in de buurt hebt, kunt u beter voor een kleiner ras kiezen, of, hoe vervelend ook, van het bezit van een hond afzien. Daarnaast zijn bepaalde honden(rassen) echt niet geschikt voor een leven in de stad !

 

Daarnaast is het essentieel dat uw hond niet te veel trappen moet lopen. Een flat is dan ook alleen mogelijk als u een kleine hond hebt die u kunt dragen of als er een lift is. Als er geen lift is, kan zelfs een woning op de eerste verdieping een grotere hond gewrichtsproblemen opleveren.

 

Voor uzelf is het dan ook nog belangrijk of u erg gesteld bent op brandschone vloeren en smetteloze kleren. Met een hond behoort dit absoluut tot het verleden. Daar zorgen de hondenharen en modderpoten wel voor !

 

Hoeveel beweging kunt u de hond geven ?

 

Kunt u een hond voldoende beweging geven ? Bent u er fysiek toe in staat, hebt u er voldoende tijd voor, denkt u het dag in dag uit vol te kunnen houden de hond drie- tot viermaal per dag in totaal 1½ tot 2 uur uit te kunnen laten, weer of geen weer, zodat hij zijn overtollige energie kwijt kan?

 

De ene hond heeft meer beweging nodig dan de andere. Over het algemeen hebben kleinere honden minder beweging nodig dan grotere. Daarop bestaan echter de nodige uitzonderingen!

  Boven

Kunt u het zich financieel veroorloven  ?

 

Voor een hond bent u niet alleen aanschafkosten kwijt (tussen 400 en 700 euro voor de meeste hondenrassen). Ook de steeds terugkerende kosten kunnen behoorlijk oplopen. Wat voer betreft bent u voor een kleine hond natuurlijk goedkoper uit dan voor een grote, maar u moet ook rekening houden met dierenartskosten (jaarlijkse vaccinaties en onverwachte problemen), pensionkosten als u zonder hond op vakantie gaat, toeslagen als u uw hond meeneemt, regelmatige trimbeurten bij bepaalde vachtsoorten, WA-verzekering (als een hond niet inbegrepen is), enz. Bij veel van deze kosten maakt de grootte van de hond weinig of niets uit.

 

Wil iedereen in huis inderdaad een hond ? Hebt u er voldoende tijd voor en is uw woning er geschikt voor ? Kunt u de hond voldoende uitlaten ? Als u op al deze vragen volmondig "ja !" kunt antwoorden en nog steeds enthousiast bent, kunt u overgaan tot de aanschaf van een hond. Maar eerst zult u nog wat keuzes moeten maken !



Waarom wilt u een hond ?

Wil iedereen in het gezin een hond ?

Hoeveel tijd hebt u voor een hond ?

Hoe bent u gehuisvest ?

Hoeveel beweging kunt u de hond geven ?

Kunt u het zich financieel veroorloven ?