Koninklijke Hondenschool voor alle rassen Deinze Waak En Zie

Vóór U beslist een hond te nemen

Deel 1 : Enkele vragen over uzelf

Deel 2 : Keuzes die u moet maken

Deel 3 : Tot slot

Deel 3 : Tot slot

Informatie vergaren

 

Goed, u hebt besloten een hond te nemen. U hebt bepaald aan wat voor eisen de hond moet voldoen en wat voor eigenschappen hij ongeveer moet hebben.

 

Als u voor een rashond kiest, is het nu tijd om wat verder te kijken, rashondenboeken te raadplegen, op Internet rond te snuffelen, enzovoort. Kijk kritisch naar de rasomschrijvingen, naar het gebruik en de karaktereigenschappen van de beschreven honden.

 

Neem niet klakkeloos aan wat er staat, maar bedenk dat iedere goede karaktereigenschap indien wat overdreven aanwezig of zelfs onder bepaalde vrij gewone omstandigheden, minder prettig kan zijn. Een 'actieve' hond kan, indien verkeerd gefokt, nauwelijks opgevoed of niet voldoende uitgelaten, veranderen in een hyperactieve zenuwpees. Een 'eigenzinnige' hond kan, als de opvoeding niet goed wordt aangepakt, uiteindelijk uitsluitend zijn eigen weg gaan. Een 'terughoudende' hond zal nooit een allemansvriend worden. Maar als er geen speciale aandacht is voor de socialisatie met andere mensen, is de kans groot dat hij ronduit bang is voor iedereen buiten het gezin.

 

Ga naar hondenshows, informeer bij rasverenigingen en bezoek eens een rasdag. Stel daar de vragen die u bezighouden - de bovenstaand vragen kunnen daarbij als leidraad dienen. Hou wel steeds in uw achterhoofd dat u met liefhebbers te maken hebt, die bepaalde nadelen van het ras niet erg vinden of er gewoon een beetje blind voor zijn. Maar met hoe meer mensen u spreekt, hoe duidelijk het beeld dat u zich van het ras kunt vormen.

 

Informeer ook naar erfelijke gebreken en specifieke gezondheidsproblemen van het ras, zoals heupdysplasie, knie- en elleboogafwijkingen of oogafwijkingen. Vraag naar de eisen die bij een rasvereniging gesteld worden aan een mogelijk fokdier. Vraag uw dierenarts eventueel om toelichting als bepaalde medische termen u niet duidelijk zijn.

Blijf kritisch

 

Op het moment dat u er daadwerkelijk op uit gaat om een hond te kiezen, doet u er goed aan een neutraal persoon mee te nemen. Zo iemand kan de zaken vaak wat objectiever bekijken wanneer u zelf helemaal wegsmelt voor een lief pupje of zielig kijkend asielhondje en u voor een misstap behoeden.

 

Als u besluit een volwassen hond te nemen, moet u altijd goed naar zijn achtergrond informeren. De meeste asiels (en de noodopvang voor rashonden) proberen erachter te komen wat een hond wel en niet kan of verdraagt, zodat ze kunnen bepalen of een hond voor u geschikt is.

 

Hebt u eenmaal voor een (ras)pup gekozen, blijft nog de keuze van een fokker. Koop nooit een hond uit de krant, in een dierenwinkel of op de markt ! Deze dieren komen meestal van een broodfokker. Deze brengt de pups onder slechte omstandigheden groot, waardoor ze onvoldoende gesocialiseerd zijn. Hij stelt weinig eisen aan de gezondheid van de ouders, waardoor u grote kans maakt op erfelijke gebreken. En hij ent noch de ouders, noch de pups, waardoor u kans hebt dat uw pupje binnen een paar dagen tot weken ernstig ziek wordt.

 

Een rashond kunt u het beste aanschaffen via de pupbemiddeling van de rasvereniging. Maar ook dan kan het geen kwaad kritisch te zijn als u pups gaat bekijken bij een fokker.  Waar is het nest gehuisvest ?   Staat het in de woonkamer, de keuken of bijkeuken, lekker gezellig bij het gezin ? Prima. Staat het nest in een schuurtje achteraf ? Dan kunt u er waarschijnlijk beter van af zien. Is het nest goed schoon ? Komen de pups vlot naar de bezoekers ? Is de moeder vriendelijk ? Hoe is de vader, indien aanwezig ?

 

Vaak zijn vanuit de rasvereniging tests op erfelijke afwijkingen verplicht. Vraag de fokker gerust naar de testresultaten bij de ouderdieren. Stel hoe dan ook alle vragen die u hebt aan de fokker. Een goeie fokker heeft het beste met zijn pups voor en wil dat ze goed terechtkomen. Hij zal dan ook graag honderduit over de pups en de ouders vertellen.

 

Via enkele rasverenigingen worden daarnaast pups op gedrag getest voordat ze het nest verlaten. Het is goed mogelijk dat een fokker aan de hand van zo'n test de eigenaars een bepaalde hond toewijst, in plaats van dat de eigenaars zelf mogen kiezen. Voor een gezin met kinderen zal een fokker bijvoorbeeld noch het brutale haantje-de-voorste, noch het aandoenlijk angstige achterblijvertje uitzoeken, maar een rustige, evenwichtige pup.

 
Wilt u een verantwoorde keus maken voor een hond, moet u dus de nodige zaken afwegen en uitzoeken. Er zijn geen garanties, maar pakt u uw vooronderzoek zorgvuldig aan en hebt u desnoods wat geduld in het wachten op een ècht goede hond, dan hebt u bijna zeker een kameraad voor het leven - en dat is toch wat de meesten van ons van een hond willen.

 

De tijd dat u op uw nieuwe pup of hond moet wachten, kunt u heel goed gebruiken om u te verdiepen honden, door bijvoorbeeld in boeken en op internet te lezen wat er allemaal bij de opvoeding en training van honden komt kijken, hoe zij vertellen wat er door ze heen gaat (lichaamstaal) en hoe zij denken.

 

 

Nog één laatste tip

 

Als u uiteindelijk net uw nieuwe hond in huis hebt, of het nu een schattig pupje is of een aandoenlijke asielhond: maak hem direct vanaf het begin de huisregels duidelijk. Daarmee voorkomt u dat u een paar weken of maanden later allerlei vervelende gewoonten moet doorbreken, hetgeen véééél moeilijker is!


 

Veel plezier en wijsheid in uw zoektocht naar een hond !