Koninklijke Hondenschool voor alle rassen Deinze Waak En Zie

IJs

 Als uw hond op het glibberige ijs rondspartelt  ziet dat er inderdaad erg koddig uit. Maar niet alleen mensen kunnen door dit soort acties ernstige spier- en peesblessures oplopen : dit geldt ook voor honden !

 Daarnaast hebben honden geen beschermend schoeisel aan zoals wij. IJs is niet alleen heel glad maar in combinatie met sneeuw kan het messcherpe randjes vormen. Na een flinke aanloop snel over die randjes glijden kan vervelende beschadigingen aan de voetzolen opleveren. En de kussentjes van de hond zijn niet of erg moeilijk te hechten. Het is niet voor niets dat poolhonden die voor de sledehondensport gebruikt worden, onder dat soort omstandigheden vaak schoentjes dragen.

 Een laatste gevaar van ijs komt als het bijna gedooid is : Ieder jaar weer zakken honden door het ijs en verdrinken onder de ogen van hun hulpeloze eigenaar. En hulpeloos ben je : waar de hond door het ijs zakt, kun je als eigenaar niet helpen zonder je eigen leven in gevaar te brengen.

Sneeuw

 Het kan er erg  grappig uitzien als uw hond de hem toegegooide sneeuwballen vangt en vervolgens in opperste verbazing om zich heen kijkt : "Waar is die witte bal nu gebleven?". Sommige honden blijken gek te zijn op die "ijsjes" en eten de ene bal na de andere op of beginnen uit zichzelf gewoon van de grond te eten. Van het eten van sneeuw kan uw hond wel behoorlijk ziek worden. Overgeven en diarree zijn soms vaak het gevolg.

 Sneeuw heeft daarnaast de vervelende gewoonte om zich tussen de voetzolen van uw hond op te hopen. Het vormt daar vaak gemeen scherpe ijsballen. Als u tijdens een winterse wandeling in de sneeuw uw hond ineens zijn eigen poot op ziet eten (daar lijkt het op het eerste gezicht namelijk op), is er een probleem. Op dat moment kunt u proberen de sneeuwklompen met uw vingers te smelten. Uw vingers zijn meestal sneller koud dan het ijs is gesmolten. Nooit proberen dit  los te trekken! De ijsballen zitten namelijk helemaal vast aan de haren onder de poten van uw hond en lostrekken is behoorlijk pijnlijk!

 Het probleem onderweg oplossen is dus moeilijk. U kunt het echter wel goed voorkomen. Knip zoveel mogelijk de haren tussen de voetzolen van uw hond weg. Uiteraard kijkt u goed uit dat u niet in zijn poten knipt. Als u daarna vaseline tussen zijn kussentjes smeert, heeft de sneeuw hier veel minder vat op en ontstaan die ijsballen lang zo makkelijk niet.

Pekel

 Vaseline tussen de tenen helpt ook tegen een ander probleem : irritatie door pekel. Natuurlijk probeert u ervoor te zorgen dat de hond niet over bepekelde straten en stoepen loopt. Het is alleen niet altijd te vermijden. Soms begint een hond te  janken omdat de pekel in zijn poten bijt. Vaseline beschermt op dat moment de huid tussen de kussentjes. Als u na thuiskomst dan ook nog zijn poten even afspoelt met water, voorkomt u dat die huid gaat irriteren en daardoor kapot gaat.

Kortharige honden en kou

 Of we het nu willen of niet, kortharige honden, zeker die zonder ondervacht, hebben het sneller koud dan andere honden.  Als de temperatuur flink daalt, moeten we daar rekening mee houden. Niet langdurig buiten laten stilstaan, zitten of liggen, maar flink in beweging houden. Sommige honden zorgen uit zichzelf al voor extra bescherming.

Nat weer en waterdoorlatende vachten

 Ook nat weer heeft zijn gevaren, vooral in combinatie met koude. Veel honden hebben een vacht die uitstekend beschermt tegen regen. Als je tussen de haren kijkt, zie je dat ze bij de huid nog droog zijn. Anderen raken snel compleet doorweekt. We moeten ook hier de hond weer flink in beweging houden en thuis gekomen het dier zorgvuldig afdrogen.

Hondenjassen

 In beide bovenstaande gevallen kan een hondenjas uitkomst bieden. In de windhondensport (meestal honden met van die dunne vachtjes, die bovendien explosieve prestaties moeten leveren) zijn jasjes doodnormaal. Zelfs in de jachthondensport (een toch conservatieve en stoere tak van hondensport) zijn verstandige jagers er toch achtergekomen dat een hondenjas soms nuttig is.
Bij het kiezen van een jas is het belangrijk dat u de maten van uw hond goed opneemt. Vaak wordt op een hondenwebshop uitgelegd welke maten van belang zijn.

Uw hond gezond de winter door

Sneeuw en ijs brengen vaak veel plezier met zich mee. Voor uw hond brengt het vele verrassingen met zich mee en de meeste honden vinden het geweldig. Het is echter allesbehalve ongevaarlijk !