Koninklijke Hondenschool voor alle rassen Deinze Waak En Zie

Habituatie en socialisatieAls je een hond iets wil leren, is het belangrijk dat je weet hoe een hond leert. Honden leren op twee manieren: door socialisatie/habituatie en associatie/conditionering.

Leren door habituatie en socialisatie
Habituatie en socialisatie hebben allebei te maken met het wennen aan vreemde dingen. We spreken over habituatie als we een hond leren wennen aan vreemde geluiden en voorwerpen (levenloze dingen). We spreken over socialisatie als we honden laten wennen aan andere mensen en dieren (levende dingen).

Een hond ziet nieuwe dingen van nature als mogelijk gevaar en zal proberen ervan te vluchten. Maar als een hond regelmatig op een positieve manier in aanraking komt met een nieuw geluid, voorwerp, mens of dier dan zal hij eraan wennen en leren dat hij niet hoeft te vluchten. Door habituatie en socialisatie proberen we de natuurlijke reactie om te vluchten voor nieuwe dingen (zoveel mogelijk) weg te nemen.

Puppy's zijn het meest gevoelig voor habituatie en socialisatie als ze tussen de 8 en 12 weken oud zijn. In deze periode is het leervermogen van een pup het grootst. Het is dan ook belangrijk om tijdens deze periode de pup te laten wennen aan zoveel mogelijk verschillende voorwerpen, situaties, geluiden, dieren en mensen. Oudere honden kunnen ook nog gehabitueerd en gesocialiseerd worden, maar dat moet veel rustiger gebeuren door stap voor stap op te bouwen. Het is belangrijk dat het wennen aan nieuwe dingen een positieve ervaring is voor de hond.

Goed habitueren en socialiseren is erg belangrijk voor de latere ontwikkeling van de hond. Wanneer er niet goed of niet genoeg aandacht besteed is aan habituatie en socialisatie kan dat leiden tot angstig gedrag zoals bijvoorbeeld angstagressie naar mensen en/of dieren of verlatingsangst.

Bedenk bij habituatie en socialisatie in wat voor omgeving je leeft en laat je hond vooral wennen aan dingen waar hij de rest van zijn leven veel mee te maken zal hebben.

Denk bij puppyhabituatie bijvoorbeeld aan: sirenes, telefoons, auto's, vrachtwagens, brommers, grasmaaier, stofzuiger, fietsen, TV e.d.

Denk bij puppysocialisatie bijvoorbeeld aan: andere honden (groot en klein), kinderen, postbode, dierenarts, trimster, paarden, konijnen, schapen, koeien, katten enz.