Koninklijke Hondenschool voor alle rassen Deinze Waak En Zie

Advies i.v.m. jonge honden en hondensportDe meeste hondensporten zijn een late specialiteit


Tafeltennis en turnen is een vroege specialiteit, iemand die dit als kind niet aangeleerd heeft zal nooit een topsporter worden. Wielrennen, atletiek, schaatsen zijn late specialiteiten.

Ook de courante honden- en paardensporten zijn late specialiteiten. De technieken kunnen op vrij korte tijd aangeleerd worden. Sterker zelfs, indien men lange tijd deze basistechnieken inoefent, kan de hond dit vervelend gaan vinden en zijn motivatie verliezen.


De inspanning van de jonge hond


Hier moet men rekening houden met de verschillende rassen. Bij kleinere hondenrassen zijn de groeiplaten vroeger gesloten dan bij de grotere hondenrassen. Echter voor de leeftijd van +/- 10 maand zijn de groeiplaten bij geen enkel ras allemaal gesloten.


  Lopen:

Spiertonus kan men opbouwen door gedoseerd aangelijnd te laten lopen.

Per maand leeftijd mag de hond 5min lopen enkele keren per dag.

Voorbeeld: hond van 3m mag enkele keren per dag 15 min lopen.


  Springen:

8w-6m tot polshoogte. De hond mag leren springen, dit is een vaardigheidstraining.

6-14m tot ellebooghoogte.

Vanaf 14m is in principe elke beweging toegestaan.

De pups die uit de wagen springt is te belastend, idealiter is de loopramp.

Pups mogen rustig trappen lopen: ze moeten dit aangeleerd krijgen op jonge leeftijd.


  Balspelen:

Voor de leeftijd van 9m geen balspelen. Wel flosch of de bal in een sok steken zodat hij niet stuitert.

Het is niet aan te raden om honden van verschillende leeftijden op de speelweide door elkaar te laten spelen. Dit om orthopedische letsels te voorkomen maar ook om mentale teleurstellingen te vermijden.


  De weave :

Is erg belastend voor de rug- en lendenwervels. Gezien de hond eerder nog niet voldoende rompstabiliteit ontwikkeld heeft mag dit onderdeel niet voor de leeftijd van 14m aangevat worden. Eerder starten met deze toestel veroorzaakt gegarandeerd spondyloses (artrose) in de wervelkolom (de slang mag wel).


  Wip, kapel, katteloop :

Als de hond de raakvlakken neemt kan dit maar het enthousiasme van de jonge hond heeft de eigenaar niet steeds in de hand.Training


Tijdens een sportjaar moet men de training periodiseren. Enkele maanden voor de wedstrijd zal men met een lagere intensiteit maar met een groter volume trainen. Enkele weken voor de wedstrijd zal men de intensiteit opdrijven maar het volume doen afnemen. Na belangrijke wedstrijden bouwt men steeds een rust in. Toch kan het interessant zijn om een concrete invulling te geven aan deze rustperiode zodat het prestatieniveau niet al te veel terugzakt.Warming up


 Doel:

Afhankelijk van het soort weefsel is er een verschillende invloed:

- Het bevordert de smering van de gewrichten.

- Het kraakbeen kan men vergelijken met een stijf rubber in rust. Na opwarming komt dit soepeler en verkrijgt het kraakbeen een betere schokdemping in de gewrichten.

- Optimale bloedcirculatie in het spierweefsel (4-8 min. nodig).

- Pezen worden elastischer en vangen de bruuske bewegingen op.


  Hoe?

Enkel stap en draf: een 15tal minuten wandelen gevolgd door een rustige draf voor de wedstrijd gevolgd door enkele lage sprongen, achtjes lopen, eventueel laddertje. Eindigen met enkele korte sprintjes is ideaal. Dit laatste is belangrijk voor de explosieve bewegingen tijdens de sport.Cooling down


  Doel:

Op die manier verdwijnt het opgestapelde melkzuur via de circulatie. De doorbloeding en de spierspanning dalen geleidelijk aan. De hond heeft later geen stramme, pijnlijke spieren.


  Hoe?

Idem als warming up maar geen explosieve bewegingen meer.