Koninklijke Hondenschool voor alle rassen Deinze Waak En Zie

Vóór U beslist een hond te nemen

Deel 1 : Enkele vragen over uzelf

Deel 2 : Keuzes die u moet maken

Deel 3 : Tot slot

Deel 2 : Keuzes die u moet maken

Rashond of kruising ?

Waarvoor dient of diende een ras ?

Hoeveel ervaring hebt u met honden ?

Reu of teef ?

Pup of volwassen hond ?

Lang- of kortharig ?

Rashond of kruising ?

Hoewel iedere hond een individu is, is het bij rashonden duidelijker wat u kunt verwachten qua uiterlijk, aanleg en karakter. Een kruising is vaak heel schattig en leuk, maar het is niet echt mogelijk om bij een pup te voorspellen hoe groot hij wordt en wat voor temperament hij zal hebben, vooral als de ouders niet aanwezig zijn. Kruisingen zijn over het algemeen wel wat gezonder dan rashonden, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel, beide kanten op !

Waarvoor dient of diende een ras ?

 

Ieder hondenras heeft, of had in het verleden, bepaalde taken. De honden werden meestal niet op uiterlijk beoordeeld, zoals tegenwoordig het geval is. Ze werden puur geselecteerd op eigenschappen die ze geschikt maakten voor bepaalde taken.

 

Met deze specifieke eigenschappen van een hondenras moet u rekening houden bij de aanschaf en u moet ze respecteren. Doet u dat niet, dan kunt u problemen verwachten. Een herdershond of veedrijver die niet genoeg te doen krijgt, kan gaan vernielen of zelfs agressief worden. Een waak en verdedigingshond zal, in situaties die hij bedreigend vindt, eerder overgaan tot bijten dan bijvoorbeeld een jachthond. Een jachthond zal echter weer eerder zelfstandig achter wild aan gaan.

 

Zorg er dus voor dat u een hond neemt die ook qua karakter en werkaanleg bij u en uw omstandigheden past, want als een hond zijn aangeboren eigenschappen niet op een of andere manier kan uitleven, zal hij probleemgedrag gaan vertonen. Hierbij kunt u o.a. denken aan extreem piepen en blaffen, vernielen, hyperactief gedrag ("ADHD-hond") en zelfs agressie.

Boven 

Hoeveel ervaring hebt u met honden ?

 

Als u nog nooit een hond hebt gehad, of u bij vorige honden nauwelijks met de opvoeding hebt beziggehouden, zijn er bepaalde rassen waaraan u beter niet kunt beginnen. Maar ook bij de 'makkelijker' rassen gaat de opvoeding en training van de hond echt niet vanzelf ! Het kost bovendien enige tijd om het een beetje onder de knie te krijgen. En natuurlijk moet u cursussen volgen.

 

Reu of  teef ?

 

Reuen zijn meestal groter dan teven van hetzelfde ras, en over het algemeen iets actiever. Ze zijn vaak ook wat dominanter en leveren vaker agressieproblemen op, zeker naar andere reuen. Sommige mensen menen dat teven aanhankelijker zijn en beter met kinderen. Nadeel van teven is wel dat ze tweemaal per jaar loops worden. De genoemde eigenschappen (op de loopsheid na, natuurlijk !) en hoe een hond zich ontwikkelt, hangt echter heel sterk van het individu en de opvoeding af.

 

Pup of volwassen hond ?

 

Veel mensen geven de voorkeur aan een pup. Het is naar hun gevoel een onbeschreven blad dat ze helemaal zelf kunnen vormen. Een pup kost natuurlijk wel enorm veel tijd, zeker als je de opvoeding goed wil aanpakken om er ook echt een droomhond van te maken!

 

Er zijn echter ook veel geschikte volwassen honden beschikbaar. Denk maar aan alle overvolle asiels, terwijl ook rasverenigingen soms een opvang hebben voor volwassen honden van hun ras. Dergelijke honden hebben bovendien vaak al enige opvoeding en training achter de rug. Dat een hond een nieuwe baas nodig heeft, wil overigens lang niet altijd zeggen dat hij probleemgedrag vertoont ! Er zijn allerlei omstandigheden mogelijk waardoor een hond herplaatst moet worden, zoals overlijden van de baas of allergie bij een gezinslid.

Boven 

Lang- of kortharig ?

 

In de hondenwereld bestaan vele verschillende soorten vachten: kortharig, ruwharig, langharig, en allerlei variaties ertussenin. Iedere vachtsoort heeft wat onderhoud betreft zijn voor- en nadelen, maar sommige kosten toch aanzienlijk meer tijd dan andere. En natuurlijk moeten sommige honden twee- tot driemaal per jaar getrimd worden.

 

Als u niet het zorgende type bent dat graag een hondenvacht verzorgt, neem dan een hond met een makkelijk type vacht. Informeer grondig als een fokker u vertelt dat de vachtverzorging wel meevalt. Daarmee kan hij of zij bedoelen dat u uw hond drie of vier keer per jaar moet borstelen... maar net zo goed kan hij een dagelijkse, betrekkelijk korte borstelbeurt bedoelen met in het weekend nog eens een uitgebreide beurt ! Het is maar net wat iemand gewend is en leuk vindt.